Anomáliák csapdájában

A magáncsőd a devizahitelesek problémáit kezelő intézkedéscsomag egyik eleme. Korábban megelőzte a devizaalapú ingatlanhitelek kivezetése, az árfolyamgát, később pedig az autóhitelek körüli anomáliák rendezése követheti. A magáncsőd az érintettek körét tekintve valószínűleg a legkevésbé sikeres intézkedés: a 180 000, bajban levő adós közül a legoptimistább becslések szerint is csak 25 000 emberen segíthet – a magáncsődöt jelentők száma azonban valószínűleg 10 000 körül fog megállni.

A sikertelenségnek megvannak a maga okai, amelyeknek a feltárása sem szünteti meg őket, de legalább tisztába jöhetünk vele, hogy a 2009 óta felbukkanó ötlet miért nem tudta végül beváltani a hozzá fűzött reményeket. Egyes kritikusok szerint az objektív feltételek zárják ki a legtöbb adós a magáncsődből. Ez részint igaz: csak az kérhet magáncsődöt, akinek a lejárt tartozása legalább kétmillió forint, de nem több 60 milliónál. Ez azonban még nem annyira szigorú megkötés. Sokkal szigorúbb, hogy a tartozások között kell lennie legalább félmilliós összegűnek, amely legalább 90 napja lejárt. Nos, bizonyára vannak, akik idáig, ha fogcsikorgatva is, de fizettek, és nem maradtak el 90 napnál tovább – ők rosszul járnak. Érdekes módon az tudja igénybe venni a magáncsődöt, vagyis azt jutalmazza a rendszer, aki nem jól fizetett, vagyis rossz adós volt. További igen fontos megkötés, amely tömegeket zár ki a magáncsődből: a csődvagyon és a tartozás összegének aránya. A törvény szerint csak az kérhet magáncsődöt, akinek a csődvagyona legalább a tartozása kétszeresére rúg. Vagyis ha valakinek van 5 millió forint lejárt tartozása, akkor nem veheti igénybe a csődvédelmet, csak ha a csődvagyona legalább 10 millió forintnak felel meg.

A magáncsődről szóló törvényt június végén fogadta el a parlament, és lépcsőzetesen lép majd hatályba: szeptembertől azok kérhetnek csődvédelmet, akiknek az otthonuk van veszélyben, a második ütemben, 2016 őszétől pedig minden eladósodott magánszemély, aki megfelel a jogszabályi feltételeknek. A magáncsődeljárás főleg a hiteladósok, illetve a többfelé fizetési késedelmet felhalmozók adósságból való kikecmergését célozza. Magáncsődvédelmet az az adós kezdeményezhet, akinek vagyona és törlesztésre fordítható jövedelme van, de az nem elég az adóssága törlesztésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.