Az OPNI története V.

Tariska István 1972-1986 között igazgatta az Intézetet. Ez idő tájt indult meg a főépület többlépcsős rekonstrukciója.

Ezek a körülmények tették lehetővé, hogy az időközben pszichiátriai feladatkörrel bővített neurológiai tanszék a Szabolcs utcából az Országos Ideg- és Elmegyógyászati Intézetbe költözzék. Ezzel az intézet aktívabb részt tudott vállalni a két szakterület oktatásából.

A neurológiai tanszéken Tariska István professzor, majd Halász Péter professzorok elsősorban az izombetegségek, majd az epilepszia, alváskutatás terén váltak ismertté. A pszichiátriai tanszéket 1976-tól Moussong-Kovács Erzsébet irányította, amellyel elősegítette a pszichoterápia meghonosodását az intézetben. Az Orvostovábbképző Intézet megjelenése az intézetben jelentősen szélesítette annak szakmai tevékenységi körét. A neurológia és pszichiátria, valamint határterületeinek különböző szintű továbbképző-tanfolyamai is az intézet előadótermeiben zajlanak, s ott az intézet munkatársai is rendszeres előadók.

Ez időtől kezdve épült ki a nemzetközi mércével is magasra értékelt kutatóbázis az intézet területén. A neuropatológiai laboratórium az elektromikroszkópiával nemzetközi fórumokon is elismert eredményeket produkált; a biokémiai, farmakokinetikai, kémiai és pszichofarmakológiai kutatások mind a laboratóriumi, mind a klinikai szinten versenyképessé váltak a külföldi kutatókkal szemben, komoly nemzetközi kapcsolatok kiépítését lehetővé téve az intézet számára.

A 80-as évek közepétol újabb modernizációs hullám indult az intézet életében: koedukált osztályok jöttek létre, s ezzel egyidőben megszűntek a zártosztályok, eltűntek a kórtermekből a hálóságyak. A betegek szabadon mozoghattak, birtokba vehették az egész épületet. Ezzel párhuzamosan – az országban elsőként – pszichoterápiás ambulanciát hoztak létre, ahol beutaló nélkül az ország egész területéről fogadták a betegeket, s ahol az alkalmazható terápiák széles skálájából választották ki a páciensnek legmegfelelőbbet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.