Cipő

Egy cipőben

Végre egy film a hazai mozikban, ami a könnyed szórakoztatás és a dráma határát súrolja, finoman egyensúlyoz a két műfaj között.

S akik nem ülnének be egy nagyon komoly művész filmre, azok nem is sejtik, hogy ezúttal nem ússzák meg és gondolatokkal, érzelmekkel távoznak a film végén.

Elsősorban ki kell emelnem, hogy rendkívül érzékeny színészi alakításokat láthatunk. Szerencsére ebben a filmben Shirley MacLaine visszatornázza magát a remek színészek sorába, hiszen legutóbbi mozijában a “Földre szállt boszorkányban” siralmas volt. Kellett neki ez a szerep, hogy, ha nem is készít újabb hollywoodi álomfilmet, legalább a közönség úgy emlékezzen rá, azért letett valamit az asztalra idősebb korában is. Cameron Diaz is komolyabb vizekre evezett, s bizonyított, hogy nem csak bugyuta vígjátékokban, s Charlie egyik angyalaként, és más akciónőként látható a vásznon.

Diaz finoman érzékeltette Maggie elesettségét és vadságát, nem játszotta túl szerepét, egyszerűen hiteles. Toni Collette- legtöbben talán “Muriel esküvője” című filmből ismerhetik, ott egy igazán nagyon lúzer csajt alakított, de később számos filmben szerepelt, mint Greenaway 8 és fél nőjében, a Shaftban és még sok más alkotásban. Már bizonyított korábban, hogy igen széles a színészi skálája, s ezúttal sincs ez másképpen.

Curtis Hanson mint említettem, érzékeny filmet készített egy testvérpárról. Ez a film szól a szeretetről, egymásra utaltságról, összetartozásról és a családon belüli furcsa viszonyokról, titkokról és fájdalomról.

Cipő2A történetben az a nagyszerű, hogy hiába játszódik Amerikában, úgy érezzük, hogy ez a film nekünk, rólunk is szól, nincs benne az a mérhetetlen távolság, mint a legtöbb tengeren túli produkció esetében. Nem érezzük azt, hogy jó, jó megnézzük, de nincs rokonság velünk és a filmmel, idegen kultúrát fogyasztunk. Maggie (Cameron Diaz) és Rose (Toni Collette) nagyon különböznek egymástól. Maggie lóg a világban, vagány, nem érdeklik tettei következményei, nincs munkája, pasizik. Rose viszont egy menő ügyvédi irodánál dolgozik, mint jogász, konzervatív, nem meri kiélni vágyait, vesztére viszonyba bonyolódik főnökével, akinek természetesen családja van, így nincs jövője kapcsolatuknak.

Maggie, ha bajban van testvéréhez menekül, ott él, felforgatja Rose szokványos hétköznapi életét. Maggie annak ellenére, hogy lázad, érződik, hogy ő sincs jól a bőrében. Álmai vannak, műsorvezető szeretne lenni, de nincs meg hozzá az iskolai végzettsége, s kiderül nem nagyon tud olvasni sem. A két lány között működik az erőteljes családi kapocs, addig a pillanatig, amíg Rose otthon rajtakapja főnökét és Maggiet a szerelmi légyotton. Rose teljesen kiborul Maggiet elzavarja, a lánynak viszont nincs hova mennie. Haza a szülő házba nem mehet, mert apjának második felesége kiutálta otthonról. Maggie miközben a cuccait szedegeti össze, megtalálja nagyanyja és nagyapja leveleit, amiket sohasem kaptak meg. Maggie útnak indul nagyszüleihez Kaliforniába.

Rose élete gyökeresen megváltozik az inflagranditól. Nem megy be munkahelyére, kutyákat sétáltat, és önismereti útra lép. Rájön, hogy eddig nem is azt csinálta, amihez igazán kedve lett volna. Végre kiengedheti a gőzt, megismerkedik egy kedves, aranyos pasival, aki mellesleg a munkatársa is. Maggiről lassacskán meg is feledkezik, illetve nem hajlandó húgáról hallani.

Maggie eközben megtalálja nagymamáját, aki szintén nagy változásokat idéz elő a lányban. Maggienek törődésre volt szüksége, de anyja halálával minden széttört benne.

A filmben apróbb és súlyosabb titkok kerülnek napvilágra a család életéből. Megrendítők és jó látni, hogy ebben a sztoriban megtörténik az útkeresés, szinte mindenki megtalálja önmagát, ha kissé rögös is ez az út.

Egy cipőben – In Her Shoes
Színes, feliratos amerikai film, 2005. 130 perc
Forgalmazza: Intercom
Bemutató: 2005. november 3.

Szereplők:
Cameron Diaz
Toni Collette
Shirley MacLaine
Mark Feuerstein

Rendezte: Curtis Hanson
Forgatókönyv: Susannah Grant
Fényképezte: Terry Stacey
Zene: Mark Isham

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.