Milyen fedélzeti egységet lehet használni az útdíjnál?

A 2013. július 1-jén bevezetésre kerülő e-útdíj-rendszerben a díjköteles utakat használó gépjárművezető kétféleképpen egyenlítheti ki az útdíjhasználat összegét: előre megváltott viszonylati jeggyel vagy fedélzeti egység segítségével. Az utóbbi megoldás főként azoknak ajánlott, akik rendszeresen és többnyire ugyanazon útvonalon közlekedve veszik igénybe a fizetős utakat.

Az eszköz használatához előzetes regisztráció szükséges

A fedélzeti egység egy olyan, elektronikus díjszedési szolgáltatás nyújtására használható eszköz, amely az elektronikus díjszedési műveletek végrehajtásához szükséges adatok összegyűjtésére, feldolgozására, tárolására, fogadására és továbbítására alkalmas. A fedélzeti egységet jellemzően flottakövető szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásoknál szerezhetik be a gépjárművezetők. Az eszköz használata előtt regisztrálniuk kell az útdíjszolgáltatónál, valamint szerződést kötniük egy bevallási közreműködővel. Fedélzeti egységgel való fizetéskor a megtett út után fizetendő díj az előzetesen feltöltött folyószámla egyenlegéről vonódik le.

Az eszközök három különböző technológiával működnek

Az úgynevezett OBU (on-board unit, azaz fedélzeti egység) egy elsősorban a tömegközlekedés területén használt eszköz. A szerkezetet a gépjármű fedélzetén kell elhelyezni. Működési elve három különböző technológián alapulhat: műholdas helymeghatározáson, mobilkommunikáción vagy URH-kommunikáción. A flottakövető vagy GPS-es nyomkövető rendszerrel már felszerelt járművek további költségek terhe nélkül kapcsolódhatnak be az e-útdíjfizetési rendszerbe. Ők a tervek szerint június 20-tól regisztrálhatják már meglévő fedélzeti eszközüket a HU-GO rendszerében. A regisztráció során kell létrehozni azt a folyószámlát, amelynek segítségével majd az útdíj kiegyenlítése történik. Ezt a folyószámlát előre, a díjköteles útszakasz használata előtt fel kell tölteni, például a töltőállomásokon megvásárolható útdíjfeltöltő-kártyák segítségével.

Egy hozzászólás a(z) “Milyen fedélzeti egységet lehet használni az útdíjnál?” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Kész őrület: még nincs mindenhol működő kioszk | OPNI.HU

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>