Szigetlakók

Sokan azt gondolják azonban, hogy ez így nem fair. Az északi sziget öt lakosa egyenként nem fontosabb, mint a déli sziget lakója. Erkölcsi szempontból mindenki egyenlő: mindenki megérdemli az egyenlő bánásmódot.

De ha az északi szigethez megyünk, a déli sziget lakóját feláldozzuk a nagyobb társadalmi haszon érdekében. Ezzel azt sugalljuk, hogy ő kevésbé fontos, mint mások, akiknek pusztán szerencséjük van, hogy a nagyobb csoportba kerültek. Ha komolyan vesszük az erkölcsi egyenlőség eszméjét, a déli sziget lakóját nem hagyhatjuk minden további nélkül magára.

Adjunk mindenkinek egyenlő esélyt. Mivel egyik szigetlakó sem fontosabb, mint a többi, az egyenlő bánásmód érdekében feldobhatunk egy pénzérmét: ha fej, az északi szigetre megyünk, ha írás, a délire. Ez így méltányosnak tűnik: mindenkinek egyenlő, 50 százalékos esélye van arra, hogy megmeneküljön.

De még ha méltányos is ez a megoldás, nem igazán optimális. Azért csak számítanak a következmények: matematikailag a pénzfeldobás várható következménye az, hogy csak három életet mentünk meg (mert 50 százalék az esélye annak, hogy csak egy embert mentünk meg, és 50 százalék annak, hogy ötöt). Egészen biztosan megmenthetnénk öt embert, ha észak felé fordítanánk a hajót. Ha mindenkinek egyenlő esélyt adunk, két életet elpazarlunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.